Till vänster: så kommer nya kvinnohuset att se ut.

Nytt kvinnohus i Örebro: ”Sveriges modernaste”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen presenterades planerna för ett helt nybyggd kvinnohus i Örebro. Det är enligt, Örebro kommun, ett unikt projekt och ett samarbete mellan kommunen, föreningen kvinnohuset och den privata fastighetsägaren John Ekströms fastigheter i Örebro.

–Det är en stor satsning på en utsatt grupp människor i samhället där vi bygger ett helt nytt boende mitt i staden, det skulle jag vilja säga är unikt i Sverige, säger Rasmus Persson (C).

Huset ska stå klart om två till tre år och ligga bakom brandkårens gamla spruthus på Kyrkogatan i centrala Örebro. Nio lägenheter för våldsutsatta kvinnor och barn kommer att inrymmas i nybygget och i själva spruthuset ska föreningen ha kontor och gemensamhetsutrymmen.

Kvinnohuset i Örebro

Gun Hedlund, ordförande för Kvinnohuset, menar att det är viktigt att det skyddade boendet ligger centralt där det är många människor i rörelse.

– Det är ett skydd för kvinnorna. Det förekommer inte att männen slår sina kvinnor på Mariebergs köpcentrum, utan det händer i hemmet bakom stängda dörrar.

Anledningen till satsningen är att det gamla huset på Nygatan innebar ett kollektivt boende för kvinnorna, med bara ett kök och gemensamma toaletter. Huset är dessutom gammalt och har haft problem med bland annat vattenläckage.

Det nya boendet kommer att innebära egna lägenheter för kvinnorna med dusch, toalett och matlagningsmöjligheter på varje rum och den förhöjda hyran kommer att täckas av Örebro kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnohuset i Örebro

Mer i ämnet