Foto: SVT

Sjukskrevs efter olycka – nu hyllar han Beatles

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan förändrades Björn Göranssons liv totalt. Han ramlade och slog huvudet i ett cementgolv och fick en blödning innanför hjärnhinnan. Så efter 35 år som tandläkare blev han tvungen att sluta sitt arbete.

Björn växte upp i Karlsborg där hans pappa var stationerad som flygofficer så därför föll det sig naturligt att han efter olyckan började bygga modeller av den svenska flygplansflottan.

– Jag kände att jag hade en sorts pilleriabstinens i fingrarna säger Björn. Jag hade jobbat med dom i 35 år.

Influerades av 60-talet

När det inte fanns några modeller kvar att sätta ihop började Björn bygga ett miniatyrsamhälle influerat av 60-talet nere i sin källare.

– Tidsandan är ju typiskt Beatles på 60-talet, säger Björn.

Inte så konstigt eftersom Björns största idoler var och är Beatles. Han såg dom 1964 i Johanneshov och blev överväldigad.

– Det första jag gjorde var att byta till stålsträngar på min systers gitarr och sedan åka in till stan och köpa en elgitarr å spela så att fingrarna blödde.

Så i hans miniatyrsamhälle finns det många saker som relaterar till Beatleslåtarna, som linbanan som går upp till Lucy in the sky, stationen Strawberry fields, den icke skalenliga bussen Magical Mystery Tour och många fler.

Gamla plastdelar

Mycket av det som han bygger gör han av gamla plastdelar, papper och annat som har blivit över. Exempelvis har grannens gamla rullgardin blivit en väg.

När har du byggt klart?

– Det blir aldrig färdigbyggt utan det här är meningen att det skall vara som själva livet. Det rivs någonting och sen kommer det något nytt men det blir aldrig färdigt. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.