Kvinna tar tillbaka våldtäktsanmälan

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna såg natten till lördagen ut att ha blivit våldtagen i Karl Johans park på Väster i Örebro. Men kvinnan har tagit tillbaka sina uppgifter och utredningen läggs nu ner.

Natten till lördagen uppgav en kvinna att hon hade blivit våldtagen i Karl Johans park på väster i Örebro. Larmet kom till polisen klockan 01:30.

Nu visar det sig dock att det inte stämmer. Kvinnan har tagit tillbaka sina uppgifter om våldtäkt och polisen i Örebro lägger nu ner utrednigen.

– Det finns ingenting som tyder på våldtäkt. Kvinnan har tagit tillbaka allt, säger Peter Springare, chef för polisens rotel för grova brott.

Undersökte parken

Tekniker och hundar har undersökt Karl Johans park. Även vittnen som hittade kvinnan på natten har hörts, och under måndagen förhördes även kvinnan.

– När vi har undersökt det här hittar vi ingenting som tyder på att en våldtäkt har ägt rum. Ingenting av det som kvinnan uppgett stämmer, säger Springare.

Varför har kvinnan påstått att hon blivit våldtagen?

– Vet ej.

Vilken förklaring har kvinnan lämnat till varför hon nu tar tillbaka sina uppgifter?

– Hon menar att hon har blivit missuppfattad av media och polisen. Att hon aldrig påstått att hon blivit våldtagen.

Hur kan det bli så här fel?

– Ett kraftigt alkoholintag. Kvinnan var rejält berusad på natten, säger Springare som enda förklaring.

Riktade felaktig kritik

Kvinnan påstod även att hon och hennes make inte fick hjälp av USÖ:s kvinnoklinik, och att de blev sittandes ensamma i två timmar. Även detta stämmer inte.

Polisen har kollat uppgifterna med USÖ:s personal, och då framkom det att kvinnan lämnat kliniken efter cirka 25 minuter.

 – Kvinnan kan inte alls förklara det, varför hon lämnar. Hon har inte koll på hur länge hon har varit där. Hon har ingen tidsuppfattning, säger Springare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.