Majdi och Adam Salama till vänster. Till höger Migrationsverkets verksamhetschef Annette Bäcklund. Foto: SVT/Migrationsverket

Utvisningen skjuts på framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket måste säkerställa att det finns ett ordnat mottagande av bröderna Salama, men hur det ser ut vet de inte i nuläget. Nu har utvisningen skjutits fram.

Migrationsverket vill i första hand att barn ska återförenas med sina föräldrar eller andra släktingar, och i andra hand blir det aktuellt med familjehem eller barnhem.

Utvisningen av bröderna Salama skulle ha skett den 25 april, men har nu skjutits på framtiden eftersom det i nuläget saknas ett ordnat mottagande.

utvisningen av Majdi och Adam

– Vi måste säkerställa att det finns ett ordnat mottagande, att det inte finns ett hem eller någonstans för barnen att ta vägen, är inget ordnat mottagande. Nu utreder vi hur ett ordnat mottagande kan säkerställas, säger Annette Bäcklund, verksamhetschef på Migrationsverket.

Vad gör ni om det saknas ett ordnat boende?

– Då får vi ta ställning till den situationen och pröva ärendet utifrån de omständigheterna. Nu finns det ett lagakraftbundet utvisningsbeslut och det ärendet har också prövats av Migrationsdomstol, och nu tittar vi på förutsättningen att ordna mottagandet av barnen i sitt hemland, säger Annette Bäcklund.

Hur påverkar situationen i Ukraina utvisningsbeslutet?

– Vi följer naturligtvis säkerhetsläget och skulle det försämras väsentligt i hela landet, så kommer vi att se på våra beslut i förhållande till det, säger Annette Bäcklund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

utvisningen av Majdi och Adam

Mer i ämnet