Justiteminister Beatrice Ask (M) intervjuas av Tvärsnytts reporter Claes Gabrielson. Foto: SVT

Ask: ”Det ska vara riktigt jobbigt att vara kriminell”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen besökte justiteminister Beatrice Ask (M) Örebropolisen för att bland annat diskutera frågor kring den gängrelaterade brottsligheten.

Justitieministern menar att händelserna i Örebro-området med flera skottlossningar är helt oaceptabelt och att lösningen av de här problemen är en nationell angelägenhet för polisen.

– Centralt för polisen är ha information om vilka som är inblandade och kunna fastställa när man pratade med varandra. Här i Örebro samarbetar ju också polisen med andra myndigheter där så är nödvändigt för att komma åt den här brottsligheten, säger Beatrice Ask.

Hon betonar också det nödvändiga att från polisens sida hela tiden störa.

– Det ska vara riktigt jobbigt att vara kriminell och att ingå i den här typen av verksamhet, säger hon.

Det är också viktigt att polisens kontakter med allmänheten fungerar väl.

– Från polisen och från samhälletssida måste vi ge stöd och uppmuntran till de som är beredda att vittna om det som de har sett och hört. Det är en utmaning från rättsväsendet att man inte får tillräckligt med information.

Här kan alla bidra så att det goda i samhället vinner, säger Ask.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.