Foto: Kjellgren Kaminsky, illustration

Så ser nya Svampen ut

Uppdaterad
Publicerad

Svampen är inte bara ett vattentorn och ett landmärke för Örebro kommun. Flera personer har under åren även valt att ta sitt liv, eller hotat att ta det, genom att hoppa från Svampen.

Sedan våren 2012 har man ökat säkerheten på terassen genom en byggnadsställning med nät runt. Men i dag, efter ett och ett halvt år med den tillfälliga lösningen, presenterar kommunen sitt permanenta förslag. Något som ska vara snyggare, men med fortsatt hög säkerhet, enligt kommunen.

Och det blir en glaslösning, med glas vinklat utåt för att förhindra eventuella självmord.

– På varje möte kommer frågan om Svampen upp. Så det här känns skönt, säger Björn Sundin (S), ordförande i programnämnd samhällsbyggnad.

Han menar att man inte kan förhindra att människor tar sitt liv, men att man måste göra allt man kan för att skydda besökare och personal som jobbar i Svampen från att vittna ett självmord.

– Det har ju varit barn i närheten när tillbud har skett. Det är allvarligt, säger Björn Sundin (S).

Det har varit en tävling mellan olika arkitektbyråer som presenterat varsitt förslag. Från början var det meningen att den nya lösningen skulle stå klar redan för ett halvår sedan, men det har dröjt eftersom att Svampen är en så pass speciell byggnad.

Samtidigt som man gör tornet säkrare passar man också på att göra det snyggare på andra sätt. Genom LED-belysning kommer man att kunna ljussätta både foten och hatten i olika färger.

– Något som varit en viktig fråga för oss politiker har varit granarna och flaggorna, men nu har vi en lösning på det också som vi är nöjda med, säger Björn Sundin (S).

Man behöver också göra vissa renoveringar och den totala kostnaden för lösningen beräknas bli nästan åtta miljoner kronor.

Byggstart ska ske i mars-april. I sommar ska det stå färdigt, om allt går enligt beräkningarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.