Foto: SVT

Zeinab får inte stanna

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Zeinab och hennes mamma riskerar de dödsstraff om de återvänder till Iran. Idag kom beskedet att de får avslag på sin ansökan om uppskjuten avvisning och biljetterna till Teheran är bokade tills på fredag.

– Jag kan inte beskriva hur dåligt jag mår, säger Zeinab mellan snyftningarna. Vi kommer dö om vi åker tillbaka dit.

När Zeinab var 14 år skulle hon giftas bort med en 47-årig man. För att rädda sin dotter från tvångsgifte tog Zeinabs mamma med sig henne och flydde från Iran där hennes man och son blev kvar. Sedan dess har Zeinabs mamma fått veta att hon dömts för äktenskapsbrott i en Shariadomstol i Iran, straffet blev stening till döds.

Utvisningshotade Zeinab

Konverterade

Sedan fyra år tillbaka har Zeinab och hennes mamma bott i Fellingsbro utanför Örebro och kom för några år sedan i kontakt med Ängebykyrkans församling, dit de nu tillhör. Mamman och Zeinab konverterade från islam till kristendom för ett par år sedan, bara det kan ge dödsstraff i Iran.

Men Migrationsverket tror inte på att kvinnorna är troende kristna, inte heller tycker de att kvinnorna kunnat bevisa att mamman dömts till döden genom stening – och nu skickas därför kvinnorna tillbaka till Iran redan på fredag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningshotade Zeinab

Mer i ämnet