Foto: SVT

Zeinab och Amireh får stanna

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen fick utvisningshotade Zeinab och Amireh beskedet de väntat på länge. De får uppehållstillstånd.

Migrationsverket har beslutat att Zeinab och Amireh, som bor i Lindesbergs kommun, får stanna i Sverige. Beslutet om uppehållstillstånd meddelades på torsdagen. Det bekräftade Migrationsverket för SVT på kvällen. Det var ett efterlängtat besked.

– Jag var hemma, och så ringde mamma mig och sa att vi har fått uppehållstillstånd, så nu är vi jätteglada. I början så trodde jag inte på det, berättar Zeinab för Tvärsnytt.

Utvisningshotade Zeinab

– Det är ju fantastiskt trevligt precis innan jul att få ett sådant här besked från Migrationsverket. Jag förstår om Amireh och Zeinab blir väldigt glada, för nu kan de ju se fram emot en framtid i Sverige, säger kvinnornas advokat Per Gisslén.

Hade du vågat hoppas på det här?

– Det är klart man hoppats och jag trodde också att de skulle få stanna till sist. Församlingen med Ingemar Olsson i spetsen och flera andra har ju ställt upp på ett fantastiskt sätt och utan dem hade inte det här gått, säger Per Gisslén.

Skulle utvisas till Iran

Migrationsverket har tidigare beslutat att utvisa Zeinab och hennes mamma Amireh till Iran, där kvinnorna var rädda att de skulle bestraffas med döden för att de konverterat till kristendomen.

I september skulle avvisningsbeslutet verkställas. Zeinab och Amireh fördes från Migrationsverkets förvar till Landvetter i Göteborg för att flygas till Iran. Men efter en protestaktion på flygplatsen vägrade flygbolaget Lufthansa att låta planet lyfta.

Zeinab och Amireh fick återvända hem till Lindesberg i väntan på ny prövning. Nu är väntan över. Zeinab och Amireh får stanna i Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningshotade Zeinab

Mer i ämnet