Foto: SVT

Gode man orolig för att bröderna kan bli hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets utvisningsbeslut är ett brott mot Barnkonventionen. Detta anser bröderna Salamas gode man.

Marie Arenvang är kritisk till Migrationsverkets beslut om att utvisa Majdi och Adam Salama till Ukraina. Hon tycker att de borde göra en barnkonsekvensanalys utifrån den landsinformation Ukraina har gällande icke etniskt ukrainska medborgare.

– Enligt den informationen riskerar pojkarna att ställas utanför det samhällsskydd som finns. Jag tolkar det som att det finns stor risk för att pojkarnas psykosociala utveckling blir negativ och det kan få förödande konsekvenser, säger Marie Arenvang, brödernas gode man.

utvisningen av Majdi och Adam

Riskerar att bli hemlösa

Bröderna Salama skulle ha utvisats den 25 april, men det datumet har skjutits fram eftersom Migrationsverket inte fått något besked från ukrainska myndigheter om vilket mottagande pojkarna kommer att få. Och Marie Arenvang är nu orolig för att pojkarna kommer att bli utan tak över huvudet.

– I landsinformationen står det också att barn som saknar födelsebevis, vilket de här pojkarna gör, inte kan placeras på barnhem och har svårt att få tillgång till det sociala skyddsnätet, säger hon.

Vad innebär det att pojkarna är muslimer?

– Vad jag har förstått innebär det att de riskerar att bli utsatta, och med tanke på situationen i Ukraina nu ökar den risken för minoriteter, säger Marie Arenvang.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

utvisningen av Majdi och Adam

Mer i ämnet