Åkrar kalkas mot övergödning

Publicerad

För att minska övergödningen vill regeringen förmå fler lantbrukare att sprida strukturkalk på sina åkrar. Det får fosfor att stanna kvar i jorden istället för att rinna ut i vattendragen.

Fosfor är en av de största orsakerna till övergödning av insjöar som till exempel Mälaren. Men mycket av fosforn läcker ut i vattendragen, och för att förhindra det vill myndigheterna se en ökning av så kallad strukturkalkning på lertunga jordar.

– Lerjorden har en tendens att packa sig och bli ogenomtränglig. Då rinner lerpartiklar av och tar fosfor med sig ner i vattendragen, säger Ingrid Wärnstrand, miljöutredare på Länsstyrelsen.

Lerjorden blir porösare

Kalken gör leran porösare. Det gör in sin tur att rötterna får lättare att växa och att vatten lättare tränger ner och blir kvar i jorden. Grödorna kan då tillgodogöra sig näringsämnen som fosfor bättre.

Viktigt näringsämne

Fosfor är ett viktigt näringsämne för att grödorna i jordbruket ska växa . I Forkarby straxt norr om Uppsala har lantbrukaren Pär Andersson valt att kalka tio hektar av sina marker i år

– Kan man göra något litet för miljön så är det bra, säger Pär Andersson, lantbrukare. Den fosfor vi lägger på marken vill vi ska stanna kvar där och komma grödan till godo.

Ekonomiskt stöd

Nytt för i höst är att man kan söka pengar även genom Landsbygdsprogrammet, något som gör att även enskilda lantbrukare kan söka investeringsstöd med upp till 40 procent av kostnaderna. För Pär Anderssons verksamhet är det, trots stödet, en kostnad på runt 20.000 kronor i år.

– Vi hoppas få lite bättre skördar och även spara lite diesel, eftersom jorden blir mer lättbrukad, säger Pär Andersson.

Mindre algblomning

– Det kostar pengar och tid, men det bör bli en bättre vattenkvalitet genom att det blir klarare vatten med mindre algblomningar. Även djurlivet mår bättre eftersom man får bättre syresättning på bottnarna och blir en frisk bottenvegitation som gynnar småfisk och annat,säger Ingrid Wärnstrand, miljöutredare på Länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.