Foto: TT

Arlanda – Nordens första hjärtsäkra flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Arlanda flygplats har blivit Nordens första hjärtsäkra flygplats. Certifieringen kommer från Swedish Standards Institute och Hjärt- Lungfonden efter att Swedavia utrustad flygplatsen med 31 offentliga hjärtstartare.

På Arlanda flygplats inträffar varje år flera hjärtstopp – förra året skedde det fem. I och med de stora riskerna vid hjärtstopp har nu Swedavia valt att installera 31 hjärtstartare på Arlanda. Satsningen innebär att den internationella flygplatsen nu kommit att bli den Nordens första ”hjärtsäkra flygplats”.

– Hjärtstartare är en otroligt viktigt komponent i räddandet av liv. Därför tycker vi att denna satsning är självklar, säger presschefen på Swedavia Airports Ulf Wallin.

Miljontals resenärer

Årligen passerar tiotals miljoner passagerare Arlanda, något som enligt Ulf Wallin är ett pådrivande incitament för certifiering.

– Med tanke på att det dagligen passerar 60 000 passagerare så är det av säkerhetsskäl adekvat att kunna hjälpa till med hjärtstartare om olyckan är framme.

Certifieringen är gjord av Swedish Standards Institute och Hjärt- Lungfonden. Ett av kraven är att det får ta max 3 minuter innan ett hjärtstopp behandlas med hjärtstartare. Stora delar av personalen på Arlanda har också fått utbildning i hjärt- och lungräddning, däribland all flygande personal samt räddningstjänsten, ADO, skyddsvakter, personal på passagerarservice (information, ledsagning och terminalvärdar), ATOS, flygplatskontrollanter, busschaufförer samt tull och polis.

Fler ska bli på sikt

– På sikt ser vi att alla våra flygplatser ska vara utrustade i lika stora skala som Arlanda nu. Vi har hjärtstartare på samtliga av våra flygplatser idag, men tanken är att det ska vara utrustade på liknande sätt som Arlanda.

Löpande kommer satsningen fortsätta att utvecklas. Detta genom att bland annat fortsätta utbilda personal.

– All ny personal kommer att få utbildning. Det har nu blivit en del av vår utbildningsprocedur, säger Ulf Wallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.