Romson vill bekämpa mygg med andra metoder

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill fasa ut användandet av myggbekämpningsmedlet BTI som används i Dalälven.

Miljöminister Åsa Romson vill se mer långsiktiga metoder för att hålla ner myggbeståndet och regeringen drog ner på anslaget till årets myggbekämpning från fyra till tre miljoner, av en sammanlagd budget på åtta miljoner. Orsaken är att man vill pressa fram alternativa metoder för bekämpning av mygg.

– Det vi ser i rapporterna är att man inte fullt lyckas fullt ut åtgärda problemen med stickmyggor, det vill säga myggorna kommer tillbaka, säger Åsa Romson (MP) klimat- och miljöminister.

Den nya regeringen kräver att den som vill bekämpa mygg med BTI, skall redovisa en plan för alternativa metoder i framtiden.

Betande kor ska hålla myggen borta

Alternativa metoder har bland annat utretts av länstyrelsen i Gävleborg, som till exempel pekar på möjligheten att röja marker runt Dalälven och släppa in betesdjur. Men det är metoder som inte stöds av experten Jan Lundström

– Våra erfarenheter av skötsel av älvängar är att man kan få ner mängden larver, men inte i närheten av det som behövs för en bekämpning, säger Jan Lundström, doktor i medicinsk vetenskap och bekämpningsledare.

En sannolikt bättre fungerande metod, enligt Jan Lundström är att i framtiden låta strerilisera mygghanarna, men det är en metod som inte är färdigutvecklad ännu.

– Det är en myggbekämpningsmetod i vardande, men det finns nu tio års erfarenhet av att jobba fram metoden och det är väldigt goda förutsättningar, säger Jan Lunström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.