Aspen trappar upp – rekordtidig

Uppdaterad
Publicerad

Aspen i asptrappan har kommit rekordtidigt i år. Det står klart efter att Upplandsstiftelsen har påvörjat sin inventering av trappan.

Aspen är ovanligt tidig i år. Upplandsstiftelsen håller just nu på att inventera asp vid aspappan vid Islandsfallet i Uppsala. Igår fångade man en rekordstor asp på 7 kilo och det är den tidiga våren som gör att aspen hitta upp i Fyrisån så här tidigt.

– Vi har skapat ett bra förhållande för fisken att gå upp. Troligtvis är det hanar, och de går ju upp lite tidigare för att spana läget. Sen när temperaturen går upp i vattnet kommer också honorna. Anledningen är nog för att våren varit så tidig, säger Thomas Remén som är naturvårdare på Upplandsstiftelsen.

Någon asp syntes inte till när SVT var på besök i dag, men gårdagens fångst var den största man sett på Upplandsstiftelsen.

– Vi blev jätteglada. Det var en fin fisk och en rekordstor fisk. Den största vi fångat, säger Thomas Remén.

Den märktes och fick senare simma iväg upp med Fyrisån. Snart väntas mängder av asp passera här för att ta sig upp och leka nedanför Kvarnfallet.

– Om man vill se en asp ska man vara här vid kvarnfallet i vår för det kommer finnas stora möjligheter att se, säger Thomas Remén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.