Babyboom i bisonparken

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det full fart i barnkammaren i Bison Hill. SVT Uppsala har varit på safari bland bisonoxar i Norduppland och här har man precis fått tillökning.

Det är babyboom i bisonparken, fyra kalvar har fötts hittills i år och ytterligare tillökning väntas innan midsommar.

– Det ser ut som om det ska komma fem eller sex stycken till. Vi har fjorton kor men alla är inte dräktiga i år, säger Bengt Andersson.

Han öppnade sin bisonpark i Norduppland för två år sedan och startade safari för allmänheten förra säsongen.

Vad är det som fascinerar?

– Det är ståtligheten och storleken. Jag bara gillar dem, en del gillar guldfiskar och andra gillar bisonoxar. Det är ytterst få som jag kan ta på nosen, det går inte att klappa dem som hästar eller andra tamdjur. De är vilda djur, säger Bengt Andersson.

De väger runt 20 kilo när de föds. De står på benen efter 5 minuter och går och springer redan efter ungefär en kvart. Pappa till hälften av kalvarna är bisonoxen Frank. Han väger cirka 1.000 kilo och det märks tydligt att han är ledare i flocken när han stångar på bilen vi kommer med.

I Vigelsbo har de 44 hektar till förfogande. Det började med att Bengt Andersson köpte 17 stycken bisonoxar och idag har han 34 stycken och flera på väg.

– Jag älskar att sitt på en sten i timmar och bara titta på flocken när de går och betar och idislar och leker med varandra, säger Bengt Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.