Foto: SVT/arkivbild

Brand i Jularbomuseet – kan vara anlagd

Uppdaterad
Publicerad

Inatt brann Jularbomuseet, till minne av dragspelaren Calle Jularbo, i Rasten i Östhammars kommun. Polisen misstänker mordbrand.

Dragspelsmuseet ska ha fattat eld vid 23-tiden på onsdagskvällen. När räddningstjänsten kom till platsen var branden fullt utvecklad.

– Vi försökte rädda byggnaden så gott det gick. Ingen var i alla fall därinne medan det brann, säger Tobias Åkesson vid Storstockholms räddningscentral.

Byggnaden brann inte ner helt, men har fått rök- och vattenskador efter insatsen. Räddningstjänsten lämnade platsen vid 02.15-tiden.

Misstänker mordbrand

Polisen har spärrat av området och upprättat en anmälan om mordbrand.

– Det finns omständigheter på platsen som tyder på att branden kan ha varit anlagd. Vi kan inte utesluta det, säger Markus Thuresson, vakthavande befäl.

Blossade upp på nytt

Vid 06.40-tiden blossade branden upp på nytt i museets tak. Enligt Storstockholms räddningscentral är det troligtvis samma brand som legat och pyrt. Räddningstjänsten i Österbybruk är på plats för att återigen släcka branden.

Byggnaden ska genomgå en teknisk undersökning.

På en video från den eldhärjade byggnaden syns hur några av föremålen kunnat räddas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.