Brand blev startskott för lugnare Sävja

Publicerad

De senaste åren har det det blivit lugnare i Sävja, enligt flera som bor i området i Uppsala. Även betygen och meritvärdena har höjts. Men allt började med en biblioteksbrand.

Efter biblioteksbranden i Sävja i mars 2013 bestämde sig ett gäng ungdomar. Nu fick det vara nog.

– Vi ville samla ungdomarna, bland annat för att vi är starka tillsammanns, för att få ett stopp på det vandalisering, brända bilar och förstörelse och sådant. Vi ville också få ett språkrör mellan politikerna och området Sävja som varit väldigt bortglömt, säger Wissam Wahab.

Biblioteket byggdes upp igen, och även skolan förändrades. Väggarna målades om, sofforna fick kuddar och skolmatsalen flyttade in i nya lokaler.

Högre meritvärden

Personalen jobbade också med att ändra attityderna i skolan och skapa mer arbetsro, och nu är betygen och meritvärderna högre än någonsin tidigare.

–Från början var det här en skola man valde bort om man bodde i vår stadsdel. Nu kan vi känna att elever börjar återvända och vill gå på den närmaste skolan, säger Gabriellla Ekström Filipsson, rektor på Nya Stordammens skola.

Wissam Wahab tycker att det är mycket lugnare i Sävja nu jämfört med innan branden. Det finns ett nytt kulturcentrum, det har satsats på olika fotbollskurser och en egen dag med en rad olika föreningar som är engagerade. 

Dokumentärserie

Kampen för att göra Sävja lugnare har filmats och blivit en dokumentärserie som finns på Youtube. Den heter Vi älskar Sävja och finns i två säsonger. I december är det dags för allra sista delen, och filmaren har mött många eldsjälar under dom åren han jobbat med serien.

– Just den där passionen, positiva energin, engagemanget och kärlek också och att man ser att de vill förbättra och göra saker. Det är de som gör skillnad har jag märkt, säger dokumentärfilmaren Anders Land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.