Vid sammanslagningen av Sveriges äldsta och yngsa lärosäten för två år sedan uppkom en rad frågor om hur detta egentligen skulle fungera. Och även om det enligt Campus Gotlands rektorsråd i det stora hela har gått bra, så har det funnits utmaningar att tackla.
– Det har funnits en del barnsjukdomar. Till exempel adminsitrationens stöd och pengaflödens väg. För förut hade Högskolan Gotland en samlad pott med pengar vi brukade över och nu samsas vi tillsammans med Uppsalas alla andra institutioner. Saker tar helt enkelt tid att få på plats, säger rektorsrådet Olle Jansson.
Saker som går att förbättra
Enligt rektorsrådet Olle Jansson fanns också tankar till en början om hur högskolans självständighet skulle påverkas vid en sammanslagning. Tankar som kanske inte nödvändigtvis blivit verklighet, men dock finns fortfarande utrymme till förbättring.
– Åren som gått har varit intensiva och den första perioden som vi nu gått igenom definierar vi själva som en utvecklingspreiod. Och det är klart att det fanns funderingar om huruvida det var en övertagning eller en sammanslagning. Jag tycker att de flesta farhågorna nu i efterhand har kommit på skam, även om det såklart fortfarande finns saker som vi måste göra, säger Olle Jansson
Vad för något?
– Vi måste få fler program. Vi måste dessutom omvärdera våra mål, kanske minska så att vi kan effektivisera och snabbare nå dit vi vill. Sen kan administrationen också effektiviseras, som det ser ut idag kan jag tycka att det är lite ineffektivt, säger Olle Jansson.
Förlora kontaktet
En av farhågorna från studenthåll innan sammanslagningen var bland annat att man som student skulle förlora kontakten med sitt egna universitet, då sätets huvudplacering skulle läggas i en annan stad; Uppsala istället för Visby. Och enligt Gotlands studentkår Rindi har det till viss del också besannats.
– Avståndet till beslutstagarna och beslutsprocesser har blivit längre. Förut kunde vi som kår egentligen bara knacka på en dörr och ta saker direkt. Nu har stegen blivit fler. Det vi vill från studenthåll är att vi ska kunna ha representanter i Uppsala som kan driva frågor som är viktigt för Gotlands studenter. Vi har än så länge inte funnit någon optimal modell för detta och arbetar på det, säger Erik Palmgren, ordförande för Rindi.
Rektorsrådet Olle Jansson kan till viss del förstå studentkårens invändning.
– Jag tror att skolan säkert kan förbättra förutsättningarna för studenterna att känna sig delaktiga i det studentlivet som man kommer in i Uppsala. Men det är också där min roll kommer in i det hela. Vid sammanslagningen var våra organisationer väldigt olika uppbyggda, något som understryker vikten av min roll som rektorsråd. Jag måste föra vidare campusets behov till ledningen så att de kan ta de bästa besluten. För faktum är ju att besluten gällande majoriteten av alla program här på Gotlands tas av prefekter, vicerektorer och rektorer i Uppsala, säger Olle Jansson.
Fler men färre studenter
Sen starten av Campus Gotland har flera nya program tillkommit, bland annat ett förberedande juridiskt program, men antalet antagna studenter vid campuset har också sjunkit med några hundratal och är idag sammantaget omkring 3 000, varav 70 % av dem är distans. Men att tappa individer var enligt rektorsrådet Olle Jansson del av planen.
– Vi har satsat mer på programen på plats och mindre på distansutbildningarna. Vi hade ett för stort utbud av distansutbildningar, och resultatet av det idag är att vi är fler studenter på campus. Det var planen från början. Sen i det stora hela så har det blivit mindre antagna individer med det beror mestadels på distansutbildningarna, säger Olle Jansson.
Når inte mål
Men fortfarande finns saker att saker att göra, bland annat var målet att nå 1500 på-plats-studenter redan nuvarande läsår.
– Där är vi inte nu. Vi är omkring 900 och det var jag besviken på till en början. Men man kanske måste komma till underfund med att saker och ting ibland kan ta längre tid än vad man tror. Kanske 2018 har vi nått de målet, säger Olle Jansson
Vad beror det på då?
– En faktor kan vara att våra nya program inte fått den marknadsföring som sig bör än. Så kan det vara med nya program. Att vetskapen om dem inte sprids så snabbt som man vill, säger Olle Jansson.