Chock på skolan efter dådet

Uppdaterad
Publicerad

Knivskärningen av en nioårig flicka i Bålsta chockar. På flickans skola vajar flagga på halvstång och man planerar nu att hålla öppet för att stödja berörda.

Beskedet om flickans död skickade chockvågor genom Bålsta. Ett kriscentrum öppnade i Svenska Kyrkans lokaler Kyrkcentrum i Bålsta. Också på flickans skola höll man öppet, så att berörda kunde söka tröst och hjälp.

– Det är en stor sorg på skolan. Det här är ju det värsta som kan hända. Vi har samlat personalgruppen på skolan vi har ett speciellt rum dit de som vill sörja på skola kan gå, säger Thomas Beckman som är rektor på Västerängsskolan.

Knivmordet i Bålsta

Dådet skedde mitt i sommarlovet. En tid då aktiviteten vanligtvis är låg på skolan. Att informera och komma i kontakt med de många berörda är alltså svårt.

– Vi kommer att skicka ut ett separat brev till föräldrar i den berörda klassen där flickan gick, säger rektorn Thomas Beckman.

”Gör allt vi kan”

Hans Elmblad är skolchef i Håbo kommun. Och han blev chockad när han fick beskedet.

– Jag är på semester nu men fick ett samtal  sent på kvällen. Då hade jag hört om det på nyheterna, men inte hört exakt i vilken kommun det gällde. Det är chockartat och fruktansvärt, säger Hans Elmblad.

Enligt Hans Elmblad skickar ett dåd som detta chockvågor genom ett samhälle som Bålsta.

– Vi har ju krisplaner. Och kommunen gör nu allt vi kan för att stödja de som behöver hjälp, men inget kan få en förberedd inför något som detta. Det är hemskt det som skedde. Många är ju drabbade. Grannar, lärare, kompisar. Många, säger Hans Elmblad.

– Jag kommer finnas på plats och vi har förberett oss på frågor som vi kan få från barn, säger rektorn på flickans skola Thomas Beckman.

Västerängsskolan valde också att lägga ut ett offentlig brev på sin hemsida

”Västerängsskolan har idag mottagit det oerhört tragiska beskedet att en av våra elever har avlidit.

Detta är naturligtvis något som vi alla, i synnerhet eleverna på skolan berörs starkt av. Vi har idag samlat tillgänglig personal och samtalat om händelsen. Rektor och biträdande rektor kommer att finnas tillgängliga på skolan.

En minnesstund kommer att hållas när höstterminen börjar.

Det är mycket betydelsefullt för barnen om man också i hemmet talar öppet om det inträffade. Tveka inte att ta kontakt med oss för ytterligare upplysning eller hjälp.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivmordet i Bålsta

Mer i ämnet