Dansant tolkning av hundraårig klassiker

Uppdaterad
Publicerad

Franz Kafkas novell Förvandlingen har tidigare kunnat ses som film och pjäs. Nu går en förställning upp på Gottsunda dans och teater, där berättelsen gestaltas genom dans.

Focus Dance är baserade i Uppsala, men det är internationella dansare som framträder. De har i många år satt upp föreställningar i staden och nu är det alltså dags för Kafkas klassiker.

– Jag tror att alla har något sorts förhållande till Kafka. På engelska använder vi uttrycket ”Kafkaesque” och jag tror att många har läst hans novell i skolan, säger VD:n och koreografen Joseph Sturdy, som är från Storbritannien.

På turné genom Sverige

Föreställningen ”Förvandlingen – the Maze” kommer att spelas en vecka framöver i Gottsunda. Förutom de publika visningarna kommer även skolklasser att bjudas in till förkortade visningar. Stoppet i Uppsala är en del av en sverigeturné med föreställningen.

– Man får väldigt mycket rörelse i Kafkas litteratur, det är nästan koreografiskt. Sedan får man alltid läsa väldigt mycket mellan raderna när det gäller Kafka, där man får fylla i själv, säger Joseph Sturdy.

Fyller 100 år

Förvandlingen skrevs 1915 och handlar om Gregor Samsa, som en dag vaknar upp som insekt. Många tolkningar har gjorts av vad novellens budskap egentligen är, men de flesta är överens om att kärnan i berättelsen är upplevelser av utanförskap.

– Det är ett tema som är högst aktuellt idag, med tanke på alla flyktingströmmar i Europa, säger dansaren Jens Rosén, till vardags på kungliga operan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.