Sminkas till dragqueens på Uppsala stadsteater

Uppdaterad
Publicerad

Den 14 november är det premiär för den färgsprakande musikalen La Cage aux Folles på Uppsala stadsteater.

SVT Nyheter Uppsala var med när delar av ensemblen fick lära sig att sminka sig som dragqueens.

Det råder trängsel i logen vid stora scenen på Uppsala stadsteater och värmen stiger ända tills luftkonditioneringen börjat göra sitt. Åtta deltagare ur ensemblen till teaterns nya musikalsatsning La Cage aux Folles, ska lära sig att sminka sig som dragqueens.

– Man tar bort så mycket som möjligt för att kunna skapa ett helt nytt ansikte. Det ansikte man vill uttrycka, säger Joel Mauricio Almroth som har 15 års erfarenhet av dragsminkning och som leder sminkkursen.

En favorit är tillbaka

Stadstteaterns förra musikalsatsning, Cabaret, gjorde succé. En publikfavorit från den uppsättningen är tillbaka – Oscar Pierrou Lindén i rollen som hembiträdet.

– Det handlar mycket om acceptans och att välja vem du är som människa, hur du väljer att identifiera dig. Vad är en mamma? Vad är en pappa? Vad är en kärnfamilj?

”En bra utmaning”

Men den här gången har han en ny utmaning framför sig, att sminka sig till dragqueen. Han och de övriga deltagarna kämpar med alltifrån foundation och puder till glitter och lösögonfransar för att få till nya ansikten. Efter närmare tre timmar är de äntligen klara.

– Det är en utmaning, en bra utmaning säger Oscar Pierrou Lindén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.