Facket kritiska mot Gimovarslet

Uppdaterad
Publicerad

Facket riktar nu skarp kritik mot varselbeskedet om att 80 tjänster ska bort på Sandvik Coromants stålverk i Gimo.

– Jag tycker det är skit rent ut sagt att ett så pass stort bolag som Sandvik Coromants inte kan ha flexibilitet i nedgång och uppgång. De använder inte de verktyg de har. De är som att de har skiftnycklen i vänster och skruvar muttern med höger, säger Thomas Andersson, klubbordförande IF Metall.

Sammanlagt rör det sig om 80 personer av de 1 500 anställda. 70 metallarbetare och 10 tjänstemän. Och uppsägningarna görs i ljuset av de sviktande inkomsterna.

– Vi anpassar oss till en förändring på marknaden som har inneburit att vi fått in färre beställningar, säger Gimoverkens platschef Yngve Krantz.

”Mer långsiktigt”

Men den förklaringen accepterar inte IF Metall, som menar att lösningar finns på den rådande krisen.

– Sen 2009 har varje anställd avstått lön inom ramverket för arbetstidsavtalen. Pengar som ska kunnas sättas in vid svåra tider. Enkelt förklarat kan man säga att Sandvik Coromants har en pott pengar låsta som de kan ta till under lågkonjunktur. Pengar som kommer ifrån de anställda. Den summan skulle kunna hålla produktionen igång, utan uppsägningar, i tre år, säger Thomas Andersson.

Thomas Andersson menar också att ledningen måste ha mer långsiktighet.

– Anställda är kompetens och kunskap. Kompetens som man nu gör sig av med och som i framtiden kommer efterfrågas igen, säger han.

Sandvik efter gymnasiet

Med gårdagens besked nåddes även eleverna på Sandvik Coromants delägda plantskola Wilhelm Haglunds gymnasium i Gimo. Och även om skolans verksamhet inte direkt påverkas av varslet har det ändå satt sina spår.

– Klart det var en tanke att man skulle börja arbeta på Sandvik efter gymnasiet. Nu verkar det ju inte bli så, men vi har även andra företag som vi kan gå till, säger eleven Ludvig Ström.

Hur har det pratats om det i klassen?

– Folk är rädda att de inte ska få jobb i framtiden. Vissa funderar på att byta program, säger eleven Anton Ström.

”Andra bolag”

Gymnasierektorn Lena Marklund säger till SVT Nyheter Uppsala att hon tycker beskedet är tråkigt, men att verksamheten på skolan fortsätter som vanligt.

– Det är synd att våra elever kanske inte kommer kunna gå till Sandvik direkt efter utbildningen, men det finns andra bolag som efterfrågar elevernas kompetens. Och de praktikanter som är ute på verket nu kommer inte drabbas, säger hon.

Förhandlingarna mellan facken och företaget väntas dra igång omedelbart, men vad det i slutändan kommer leda till är fortfarande oklart.

– Vi är besvikna nu, men när väl förhandlingarna kommer dra igång så kommer vi arbeta hårt för att komma till en lösning. Men vi är beredda att ta till hårdhandskarna, säger Thomas Andersson.

”Gimo ingenting utan Sandvik”

Men den ovissa framtiden drabbar inte bara de anställda på verket.

– Sandvik var ett naturligt val för mig. Men nu vet jag inte. Jag kanske studerar vidare efter gymnasiet, säger Ludvig Ström.

Hur viktigt är Sandvik Coromant för Gimo?

– Jätteviktig. Det är typ Gimo. Om inte de skulle finnas här skulle Gimo vara tommare. Det är ju redan litet som det är, säger Ludvig Ström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.