Färdtjänstresenärer ska samåka eller ta bussen oftare

Uppdaterad
Publicerad

Färdtjänstresenärer och sjukreseresenärer ska samåka mer över kommungränserna och använda sig mer av kollektivtrafiken. Det vill landstinget se i framtiden och ser nu därför över möjligheten att starta en gemensam beställningscentral i hela länet.

Idag beställer man sjukresa från ett ställe och färdtjänst från ett annat. Som vi har berättat tidigare så har det lett till förvirring bland resenärer om var de ska beställa sina resor. Kommunerna i länet har också olika beställningscentraler, olika system och olika regler för transporterna. Det här är något som landstinget vill ändra på med ett samordnat beställningssystem.

– Problemet just nu är dels att det kostar väldigt mycket och dels att en väldigt stor andel av sjukresor och färdtjänstresor sker med personbilstransport, Kan vi få över det till kollektivtrafiken så blir det både bättre för miljön och vi sparar pengar. Det är många som till exempel åker in på dialys flera gånger i veckan som skulle kunna använda kollektivtrafiken om deras färdbevis för färdtjänst även gällde där, säger landstingsråd Bertil Kinnunen (S).

Orolig för samåkning

Via samåkning och kollektivtrafik ska kostnaderna minska och systemet bli mer miljövänligt menar lanstinget. Men som vi har berättat tidigare så är just samåkning något som har fått mycket kritik eftersom det har lett till förseningar för resenärerna.

– Man vet inte hur lång tid resan tar, en resa som ska ta fem minuter kan ta 40 minuter. En gång var vi fyra personer med en rullator och en rullstol och det är aningen för mycket, säger Maria Mignell som hellre vill att man ska ringa direkt till taxibolaget eftersom det då alltid blir samma bolag vilket gör att man får en personlig kontakt med chaufförerna. 

Vad känenr du inför en samordnad beställningscentral inom Uppsala län?

Jag förstår iden men är orolig för att det blir för många kockar inblandande, kommun, lansting, taxibolag och resenärer. Den som blir lidande är ju resenären., säger Maria Mignell.

Lokal kännedom viktigt

Flera av kommunerna i länet har inte tagit ställning i frågan än men en som är tveksam är Tierps kommun.

– Just nu har vi ganska låga kostnader för färdtjänsten så jag är tveksam till om vi skulle tjäna något på ett sådant samarbete. Sedan är ju inte erfarenheterna de bästa från stora beställningscentraler med bilar som kör fel och så vidare. Lokalkännedom betyder trots allt mycket, säger kommunalråd i Tierp Bengt-Olov Eriksson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.