Film om vardagsheder har vunnit första pris

Uppdaterad
Publicerad

Dagligen utsätts unga killar och tjejer för så kallad vardagsheder. Det menar organisationen TRIS – tjejers rätt i samhället. Nu har de vunnit första pris för sin film Tio minuter av frihet

Organisationen TRIS – tjejers rätt i samhället arbetar med att förebygga och hjälpa till när ungdomar utsätts för hedersrelaterat förtryck och våld i vardagen. För att lyfta problemet med socialt tryck i hemmet har de gjort filmenTio minuter av frihet.

– Vi ville uppmärksamma det här vardagliga uttrycket med begränsningar och förväntningar som påverkar hela deras liv, säger Sandra Sarin, på TRIS.

Filmen tog hem förstapriset bland 12 000 bidrag i kategorin ”Cultural” på den amerikanska filmfestivalen Telly awards.

– Det betyder jättemycket. Det känns lite overkligt att vi, en liten organisation i Uppsala, har vunnit ett pris från New York.

Lever i normkonflikter mellan hemmet och samhället

Med filmen Tio minuter av frihet vill de sätta fokus på det som de tycker att socialtjänsten missar. Det vill säga det sociala tryck som tvingar ungdomar att leva i konflikt mellan normer i samhället och normer i hemmet.

– Det är allt från att man tvingas ha sjal fast man inte vill ha sjal. Man får inte vara med på simningen, man får inte gå till fritidsgården. Man får inte umgås med vilka man vill och man får inte ha en pojkvän. Det handlar om att det är mycket begränsningar för vad man får göra, säger Sandra Sarin.

Man får heller inte glömna den så kallade vardagsheder som pojkar utsätts för säger Sandra Sarin som har jobbat på TRIS i flera år och träffat många ungdomar som upplever ett starkt socialt tryck från hemmet.

Får inte glömma pojkars utsatthet

– Man pratar sällan om pojkars utsatthet, att det kanske förväntas att pojkar ska kontrollera sin syster till exempel.

TRIS arbetar med de här frågorna på flera plan och i samarbete med andra organisationer och skolor i länet.

– Vi arbetar mycket med att stärka ungdomarna att våga ta sig ut från desktruktiviteten. Mycket handlar om att få just flickor att förstå att det som de utsätts för inte är okej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.