Efter fredagens attentat mot en rad platser i Paris har forskaren i fred- och konfliktforskning, Joakim Kreutz, vid Uppsala universitet följt utvecklingen. Och han menar att attackerna kan vara ett tecken på att IS inte är starka och på frammarch utan snarare tvärtom.
– När man är i kris och kanske tappar många medlemmar, det är då man gör sådana här attacker. Man vill visa sig kapabel och visa styrka. Om man tittar på tidigare liknande fall, det är inte när organisationer är välmående som man utför liknande dåd. Om man tittar tillbaka två år när IS var på frammarsch hela tiden, då såg vi inte den här typen av attacker, säger Joakim Kreutz.
Med hjälp av forskning som gjorts på området drar han slutsatsen att attackerna främst är ett sätt att visa de egna leden att IS är att räkna med. Inte att man vill att Frankrike ska dra sig ur konflikten i Syrien och Irak.
– Det vore osannolikt att tro från IS sida, säger han.
Svårt läge för Frankrike
Det finns också få vinster att göra för Frankrike och dess allierade oavsett hur de nu agerar. Enligt Joakim Kreutz blir det en svår balansgång för att inte ytterligare försvåra en redan tragisk händelse.
– Jag tror att det svar som nu kommer att ske bör rikta sig mot de förövare som legat bakom just de här attackerna. Risken, om man skulle gå till bredare motattack, där man kanske bombar eller på annat sätt utsätter civila för fara, är att man så att säga knuffar fler mot IS och gör det lättare för dem att rekrytera medlemmar, säger han.
Inga stora förändningar på sikt
I ett internationellt perspektiv ser han likheter med tidigare attacker som exempelvis skjutningarna i ett köpcentrum i Nairobi 2013 eller terrorattackerna i Bombay 2008. Attacker där målen var en livsstil snarare än specifika människor.
– På kort sikt tror jag inte så mycket kommer att hända. De kommer att fortsätta jaga de inblandade och det kommer att bli högre säkerhet kring flygplatser och sådana saker. På längre sikt kommer nog den här attacken i sig inte leda till stora förändringar. Det är så mycket annat som påverkar. Kriget i sig, hur det går där, och omvärldens agerande i sin helhet är omvärlden ser på det efter några månader kommer läget vara som det var precis före attacken, säger Joakim Kreutz vid Uppsala universitet.