Foto: SVT

Försvaret säger nej till vindkraft

Publicerad

Försvarsmakten säger nej till planerna på ny vindkraft i Östhammars kommun, eftersom planerna står i konflikt med totalförsvarets intressen.

Det är i ett område nordost om Österbybruk i Östhammars kommun som det finns planer på bygga vindkraftverk. Men nu har Försvarsmakten i ett yttrande kring planerna satt ned foten och menar att en etablering allvarligt skulle påverka den militära verksamheten på Ärna flygplats i Uppsala. De skriver också att vindkraftverk och höga objekt alltid riskerar att störa tekniska system av olika slag. Tekniska system som omfattas av sekretess och de skulle innebära påtaglig skada på riksintresset. 

Om höjden på vindkraftverken sänks så att de inte uppgår till mer än 270 meter över havet, kan Försvarsmakten göra en ny bedömning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.