Kräksjuka smittar både före och efter insjuknandet.

Tillfrisknat förskolebarn ska hållas hemma i 48 timmar

Uppdaterad
Publicerad

”Vabruari” är här. Månaden då 200.000 föräldrar är hemma för vård av barn. Och när det kommer till kräksjuka så rekommederas det att barnet ska stanna hemma 48 timmar efter tillfrisknandet, för att inte vara en smittorisk på förskolan.

Tiden för vinterkräksjuka är här, och många förskolebarn insjuknar under årets första månader. Och när sjukdomen bryter ut beror på om den orsakas av virus eller bakterier.

– Det allra vanligaste som vi ser hos sjuka barn är någon form av virusorsakad sjukdom, och det typiska är att det har funnits den här typen av sjukdom runt barnet på något sätt, säger Johan Wrammert, chef för barnakuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Och sjukdomen smittar både innan den bryter ut och en tid efter.

LÄS MER: Så undviker du att ditt barn får kräksjukan

– Det kan vara svårt att veta när man är smittsam eller inte. Barn kan ha både luftvägssymptom och symtom från mage och tarm. När man har insjuknat ska man vara hemma och symtomfri under 24 timmar innan man går till skolan. För förskolebarn är det två dygn som gäller, säger Johan Wrammert.

Spritar och tvättar sig

På Hällby förskola i Uppsala är man noggrann med att förebygga smittspridning genom att informera föräldrar om kritiska tider och hur man ska agera när någon blir sjuk.

– Alla måste hjälpas åt för att få stopp på smittspridningen. Det gör vi bland annat genom att tvätta händer, men också genom att sprita pottor och toaletter, säger Kirsi Forslund, förskolepedagog.

Och när väl olyckan är framme och ett barn insjuknar på plats försöker man minimera smittspridningen så snart det går.

– Vi försöker hålla barnet som har kräkts lite för sig själv tills dess att föräldrarna kommer och hämtar det. Vi är också noga med att göra rent direkt där barnet insjuknat, säger Kirsi Forslund.

”Tänk på andra”

Men hon uppmanar också föräldrar att tänka ett varv extra innan de lämnar eventuellt sjuka barn till förskolan.

– Det kan finnas andra barn här som inte får bli sjuka för att de har någon annan sjukdom eller av annan orsak, så tänk på andra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.