Han är världsmästare i radiostyrd bil

Uppdaterad
Publicerad

Regerande världsmästare och dubbel europamästare. Han skriver autografer utomlands och har 150 resdagar om året. Men för svenskarna är Uppsalabon Alexander Hagberg så gott som helt okänd.

I över tio år har han kört, proffs har han varit de senaste tre. Han har omkring 150 resdagar om året, där han reser världen över till olika tävlingar och mästerskap. Han är nyligen hemkommen från EM i Slovakien med en vinnartrofé i bagaget och ska nu påbörja uppladdningen inför nya mästerskap – däribland VM nästa år. Ett VM där han är regerade mästare. Men allting började som en hobby.

– Jag började för att jag tyckte bilar var kul rent generellt. Många i min familj, men också i min släkt höll på med radiostyrda bilar, säger Alexander Hagberg som är proffsförare i radiostyrd bil.

Ett ovanligt jobb

Hans lön överskrider många andra jobb som skulle vara vanliga för en 25-åring. Och han ser körandet som ett jobb, inte en hobby.

– Jag håller ju på med bilarna nästan varje dag och det är jättekul, men förr eller senare kommer man till det läget att man ser det som ett jobb. Man kan inte glömma bort att man måste tävla och prestera hela tiden, även om det inte är fantastiskt kul jämt, säger Alexander Hagberg.

Skriver autografer

Störst är racingen i andra delar av Europa och Asien. Men med bara 600 licensierade förare är sporten i princip helt okänd i Sverige. Alexander Hagberg är en av bara ett par svenska proffsförare.

– När man är ute och tävlar utomlands finns det ju många fans som uppskattar ens närvaro. Så är det, säger Alexander Hagberg.

Han är en van autografskrivare. I alla fall utomlands, för i Sverige är det inte många som vet om hans framgångar.

– Ibland kan det vara så att man träffar på människor som vet om att man gör det man gör, men det är inte ofta. Det är klart det hade varit roligare om sporten fick större uppmärksamhet, säger Alexander Hagberg.

100 kilometer i timmen

Körningen beskriver som som Formel 1 i miniatyr, och bilarna kan gå uppemot 100 kilometer i timmen. Snabbtänkthet, motorik och träning menar han är nycklarna till framgång.

– Jag började ju ganska tidigt så har haft lång tid att träna. Sen så spelade jag mycket datorspel när jag var yngre så det tror jag har hjälpt mig, säger Alexander Hagberg.

Efter EM-vinsten i Slovakien har vardagen återkommit. Och för att ytterligare späda på flygpoängen har en kort semester hunnits med i Paris innan han nu är tillbaka på kontoret i vanlig ordning. Målsättningen är klar; för bortsett ifrån förhoppningen om ytterligare en VM-trofé hoppas han kunna göra avtryck inom sporten även när han blir för gammal för att racea.

– Det är det här jag har gjort under hela mitt liv. Det är klart jag hoppas kunna ha en framtid inom branschen även när jag inte kan vara förare längre, säger världsmästare Alexander Hagberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.