Han försvarar Uppsala i MMA-VM

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan tröttnade han på gymmet och började träna MMA istället. Nu ska han representera Sverige på amatör-VM i Las Vegas. Stjärnskottet och Uppsalakillen Serdar Altas laddar nu för karriärens höjdpunkt hittills.

I en träningslokal i Boländerna i Uppsala hittar vi 21-åriga Serdar Altas. Gottsundabon har på bara på bara två år tränat upp sig så pass att han kommit tvåa i SM och därmed kunnat kvala in till det svenska amatörlandslaget i MMA. Ett landslag som med sina åtta män och tre kvinnor ger sig in i amatör-VM i MMA i Las Vegas, 7-12 juli.

– Vi tränar lika mycket som ett proffs. 15, 16, ibland 18 timmar i veckan. Det beror på hur man känner sig, säger Serdar Altas.

Har fått kritik

MMA eller mixed martial arts, är fightingsporten som blandar all kampsport och tillåter det mesta i form av slag och sparkar. Och de våldsamma inslagen har tidigare fått mycket kritik. Men Serdar Altas tror att det mesta handlar om okunskap.

– Så där sa mina föräldrar också: ”Varför ska du köra det där? Det är farligt!”, men de ser ju bara de värsta matchbilderna. De förstår inte hur mycket träning och disciplin som ligger bakom. Så jag uppmanar alla: Testa!, säger han.

”Jag vill ha guld”

Men först ska han själv testa sina vingar som en av 11 svenskar som åker till Las Vegas och amatör-VM med start på måndag. Och han vet hur helst vill summera tävlingen.

– Motivationen att bli bäst är det som driver mig. Så jag vill ha guld. Det är i alla fall vad jag hoppas på, säger Serdar Altas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.