Foto: SVT

”Han har valt att inte kommentera”

Uppdaterad
Publicerad

Efter veckans Uppdrag Granskning kritiserade Ulf Ekman programmet för att vara obalanserat. Men enligt projektledaren har han själv fått många tillfällen att uttala sig.

”Ett förljuget försök till karaktärsmord”, ”dåligt underbyggda påståenden som får stå oemotsagda” och ”ohederlig journalistik”. Ulf Ekman var i ett blogginlägg starkt kritisk till Uppdrag Gransknings program om Livets Ord.

– Det är tråkigt att han inte ställde upp på intervju. Han har valt att inte kommentera, säger projektledaren och ansvarig utgivare Nils Hanson.

Avvisar kritiken om obalans

I programmet framträdde före detta församlingsmedlemmar och bekanta till Ulf Ekman, som vittnade om hur de uppmanats att skänka pengar till kyrkan, ofta i kontanter och ibland som direkta gåvor till den före detta ledaren. Dessutom berättade programmet om stiftelsens tidigare pensionssystem.

Reaktionen från både Ekman och Joakim Lundqvist, förstepastor på Livets Ord som medverkade i programmet, var att påståendena fick stå oemotsagda.

– Jag förstå invändningen att mycket får stå oemotsagt, men det beror ju på att Ulf Ekman inte vill ställa upp. Det kan inte hindra oss från att fullfölja publiceringen, säger Nils Hanson.

Hanson berättar att Ekman fick möjlighet att möta anklagelserna mot honom gång på gång och dessutom fick del av programmets manusskript.

”En kritisk granskning”

En annan del av kritiken från Ekman består i själva berättandet. Bland annat spelades musik från Gudfadern och Ekman menar att klipp från 1980-talet av församlingen ska ha använts för att uppnå en suggestiv effekt.

– Klippen är från flera olika decennier, så det håller jag inte med om. Däremot kan jag se anledning till självkritik i musikvalet.

Var programmet ämnat att attackera Ulf Ekman som person?

– Nej, det var en kritisk granskning av honom som religiös ledare. Att han kallar det ”försök till karaktärsmord” visar på att hans kritik saknar substans. Det är en svepande formulering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.