Hem för ensamkommande barn måste stänga

Uppdaterad
Publicerad

Ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i Uppsala har inte de tillstånd som krävs, och måste därför avsluta sin verksamhet. Det beslutar Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Efter en tillsyn konstaterar IVO att företaget bakom HVB-hemmet i Uppsala saknar tillstånd för HVB.

Ägaren uppgav vid inspektionen enligt IVO att hen inte ansåg att boendet var ett HVB-hem, och inte heller ett familjehem. IVO bedömer dock att den verksamhet som företaget driver där är att betrakta som HVB-verksamhet, oavsett vad boendet kallas.

Boendet bedrivs som transitboende/jourboende i väntan på vidare placering, och fem barn som placerats dör av kommunens socialtjänst fanns på platsen vid IVO:s inspektion.

IVO ställer kravet att inga nya barn tas emot, och att alla pågående insatser avslutas. Om företaget inte upphör med verksamheten riskerar det vite.

HVB

Hem för vård eller boende, HVB, är en verksamhet som bedriver behandling eller är inriktad på omvårdnad, stöd eller fostran.

Läs mer på IVO:s webbplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.