Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hjälp oss att granska bostadsmarknaden!

Uppdaterad
Publicerad

Vad har DU för erfarenheter av bostadspriser och budgivningar i Uppsala län? Mejla till oss och berätta!

Det blir allt vanligare att bostadsspekulanter anmäler mäklare för att använda sig av så kallade lockpriser, det rapporterade Fastighetmäklarinspektionen tidigare i somras. När mäklarbranschen införde så kallat accepterat pris minskade anmälningarna rörande lockpriser, enligt Fastighetsmäklarinspektionen.

Accelererande priser

Men stor efterfrågan på bostäder har under vårvintern lett till accelererande priser, enligt Eva Westberg, myndighetschef för Fastighetsmäklarinspektionen.

–  Genom de samtal och anmälningar som vi får framgår det att allt fler konsumenter upplever det annonserade accepterade priset som ett lockpris, säger Eva Westberg, myndighetschef för Fastighetsmäklarinspektionen, i ett pressmeddelande.

Vad har du för erfarenheter?

Är du, eller har du varit, bostadsspekulant i Uppsala län? Vilka är dina erfarenheter av budgivningar, utgångspriser och slutpriser? Mejla till fia.linderstrom@svt.se och berätta!

Fakta: Lockpris

”Lockpris är ett begrepp som man framförallt hör talas om i våra storstadsregioner och avser då fall när det slutliga priset för en bostad vida överstiger det pris fastighetsmäklaren och/eller säljaren först bjöd ut bostaden för och det får anses att säljaren sannolikt inte är villig att sälja till utropspriset. Mäklarsamfundet tar bestämt avstånd från den här typen av försäljningsmetoder.”

Källa: Mäklarsamfundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.