Hjälper Östhammarsbor istället för att tigga

Uppdaterad
Publicerad

Viorel Cotet från Rumänien kom till Östhammar för sju månader sedan för att få ihop pengar till sin familj. Nu kan han lämna sin plats några dagar i veckan för göra tillfälliga jobb åt ortsborna i Östhammar.

Kvar i hemlandet har 38-åriga Viorel Cotet fru och två barn. Det var via en kontakt i Rumänien som han hamnade just i Östhammar. Till en början var tillvaron svår och ensam berättar han för oss.

– Jag tycker inte om att sitta på marken och tigga utan vill mycket hellre arbeta, säger Viorel Cotet.

Spanskan har varit viktig

Att just han har lyckats få jobb och vänner är tack vare hans språkkunskaper och vänliga Östhammarsbor berättar han.

– Jag talar spanska. Många rumäner talar bara rumänska och det räcker inte, säger Viorel Cotet.

En av dem som har hjälp Viorel Cotet är Östahammarsbon Staffan Eriksson.

– Jag träffade honom utanför en matbutik och upptäckte då att han kunde spanska och nu har vi blivit vänner. En del har blivit förvånade, det finns ju fördomar. Folk har undrat om man kan lita på honom men han är fantastiskt trevlig och bra att ha att göra med, jag hoppas kunna ha kontakt med honom i framtiden, säger Staffan Eriksson.

Vill skaffa djur i Rumänien

Sedan mötet med Staffan har Viorel lärt känna folk på orten och genom det också fått tillfälliga jobb hemma hos Östhammarsbor och en husvagn att sova i.

Han skulle vilja stanna i Sverige men säger samtidigt att det är svårt när familjen finns i ett annat land. Med pengarna han tjänar hoppas han bland annt kunna skaffa får och en häst i Rumänien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.