Blodanalys i hemmet kan bli gratis

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan alla som äter det blodförtunnande läkemedlet Waran erbjudas gratis hjälpmedel för att själv kunna analysera sitt eget blod.

Efter två blodproppar blev Per Ekström beroende av det blodförtunnande läkemdelet Waran. För att kunna hålla rätt dosering krävdes täta kontroller på sjukhuset vilket begränsade hans liv avsevärt.

– Man fick ju gå mer än en gång i månaden och göra de här testerna, säger han.

Men 2002 köpte han en egen mätare för att kunna kontrollera sitt blod hemma.

– Det har lett till att jag är väldigt oberoende. Jag kan göra det precis när jag vill och när jag tycker att jag behöver det. På sommaren till exempel, när vi är ute och seglar, har jag den med mig, berättar han. 

6 000 personer behandlas

I Uppsala län finns idag 6 000 personer som behandlas med blodförtunnande läkemedel, och många skulle precis som Per kunna testa sig på egen hand. Men utrustningen som krävs, måste man själv köpa för 6 500 kronor. Och en tredjedel har därför tackat nej på grund av priset.

Men nu har Hälso- och Sjukvårdsstyrelsen föreslagit att landstinget bör stå för kostnaden.

Yvonne Fisher, som har arbetat med de här patienterna under en lång tid, ser förutom frihet för patienten också många andra fördelar med att fler testar sig hemma istället för att gå till sjukhuset

– Naturligtvis blir det en avlstning för vården att patienterna inte kommer hit och tar sina PK prover. Det som också är bra, och en vinst för patienerna, är att det  lär känna sin medicinering. Det är en säkerhet, säger hon.

Ingen kvalitetsförsämring

Och enligt Yvonne blir det ingen skillnad i kvalitet på vården.

– Men vi har ju såklart en viss kontroll på våra patienter, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.