Foto: TT

Höjd skatt i Uppsala kommun nästa år

Uppdaterad
Publicerad

21 kronor och 14 öre. Så mycket kommer uppsalaborna att betala i kommunalskatt per intjänad hundralapp nästa år. Detta efter att den rödgröna budgeten för 2016 klubbades igenom på tisdagen.

Under tisdagens kommunfullmäktige röstades den rödgröna majoritetens budget för 2016 igenom. Den innebär en skattehöjning, från 20,84 till 21,14 kronor per hundralapp.

– Uppsala växer och vi behöver föra stora investeringar och riktade satsningar för framtiden. Samtidigt måste vi får en budget i balans och orning och reda i kommunens ekonomi, motiverar Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande, skattehöjningen i ett pressmeddelande.

Skatteintäkterna i kommunen ökar därmed med 138 miljoner kronor nästa år.

”Tar inte ansvar för framtiden”

I andra budgetar ville Sverigedemokraterna ha en lägre skattesats och Feministiskt Initiativ föreslog en högre. Alliansen ville ha skatten oförändrad och Therez Olsson (M) tror att en höjd skatt är fel väg att gå.

– Majoriteten tar inte ansvar för framtiden. Vi vill istället se över alla verksamheterna och sänka kostnaderna till riksnivåer. Varför ska verksamheter vara dyrare i Uppsala än i andra kommuner? Genom att höja skatten skjuter man problemen på framtiden, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.