Ulla Gustafsson och maken Per-Anders bor mindre än 300 meter från den planerade bergtäkten. Foto: SVT

Hundratals skrev på protest mot bergtäkten

Publicerad

De protesterande mot den planerade bergtäkten i Vänge utanför Uppsala har idag lämnat in protestlistor hos entreprenören. Nu återstår det att se om listorna får någon effekt.

SVT Nyheter Uppsala har tidigare berättat om protesterna mot den planerade bergtäkten i Vänge, en mil väster om Uppsala. På onsdagen lämnade Ulla Gustafsson in protestlistor hos Bjerking, konsult åt entreprenören Swerock.

– Vi fick 716 namnunderskrifter genom att knacka dörr och 165 underskrifter elektroniskt, berättar hon.

De boende oroar sig för buller, tung trafik och sprängdamm i sitt närområde om bergtäkten blir av. Men om protesterna får någon verkan är Ulla Gustafsson tveksam till.

– Det är som att hälla vatten på en gås. Det är ingen som lyssnar. Swerock och markägarna tjänar ju pengar på om det blir en bergtäkt, medan fastighetsvärdena för oss som bor här sjunker.

Hos Bjerking är Connie Boox ansvarig för tillståndsärendet till bergtäkten. Han bekräftar att de har mottagit protestlistorna.

– Ja, nu har vi tagit emot synpunkterna från de boende och de kommer att bli en bilaga till vår ansökan.

Kan du förstå de boendes oro?

– Naturligtvis kan jag förstå det. Men jag tror inte att de boende i Vänge kommer märka av det särskilt mycket, det är bara de som bor intill som kommer göra det.

Ansökan om projektet kommer antagligen att skickas in i december och prövas av antingen länsstyrelsen eller miljödomstolen, beroende på om bergtäkten kommer påverka grundvattnet eller inte.

– Nu är det upp till myndigheterna att bedöma myndigheterna för Swerock att driva verksamheten utan att skada området, säger Connie Boox.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.