JO utreder Unni Jerndal

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen har nu beslutat att utreda anmälan mot polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal.

Det är kommunikationschefen inom polismyndigheten Unni Jerndals agerande i samband med att Aftonbladet avslöjade att en chef inom polisen fått sluta efter misstankar om barnpornografibrott, som nu ska utredas av JO.

I anmälan till JO skriver personen att Unni Jerndal har försökt att skrämma sina kollegor inom poilisen till tystnad, genom det mejl som skickades ut till personer inom polismyndigheten i samband med avslöjandet. Anmälaren skriver också:

Utredning av barnporrbrott tystades av polisen

”Jag anser att hon (Unni Jerndal) har begått ett flagrant övertramp som a; är olagligt, b; grovt oetiskt, och därför behöver JO granska hennes agerande.”

Granskat mejlet – kräver svar

JO har inhämtat handlingar från polismyndighetens kommunikationsavdelning med anledning av klagomålen och de vill nu att de yttrar sig i ärendet.

– Efter att vi tittat på det mejl som skickades från Unni Jerndal till andra personer inom myndigheten, har vi fattat beslut om att det finns skäl att utreda händelsen vidare, säger Per-Ola Cullin föredragande till JO.

Enligt en remiss ska yttrandet från polismyndigheten ske senast den 11:e april i år.

– Det är nu polismyndighetens juridiska avdelning som ska komma med ett svar. Även Unni Jerndal själv kommer att få möjligheter till att yttra sig. Först efter det kan vi gå vidare och se om hon begick något fel i samband med uttalandet, säger Per-Ola Cullin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utredning av barnporrbrott tystades av polisen

Mer i ämnet