Foto: Skärmdump/Anki Palmqvist

Kackerlackor på Fyrishov badhus – sedan 1995

Uppdaterad
Publicerad

Trots att problemet påpekats flera gånger så görs inga ansträngningar för att få bort Surinamkackerlackan från Fyrishovs badhus. Enligt fastighetschefen har den funnits där i över 20 år.

Den har identifierats som Surinamkackerlackan, insekten som bor och lever bland rötterna på växterna i Fyrishov. Enligt ansvariga håller den sig i jorden, eller ibland runt plantorna.

– Det är bullshit, säger Anki Palmqvist från Uppsala, som nu har slutat gå till badet.

FYRISHOV UPPSALA

Fotat kackerlackorna i flera år

Anki, som tidigare hade årskort på Fyrishov, har fotat och filmat kackerlackorna vid flera tillfällen mellan 2012 och 2015.

– Jag har sett flera i damernas duschrum och en morgon låg det en död utanför bastun. Jag tycker det är så äckligt att jag hellre går till Centralbadet idag.

SE MER: Kackerlackan filmas i badrummet

När hon påtalat problemen för personalen har de visserligen plockat bort insekterna, men hon upplever att problemet i sig nonchaleras. När hennes syster kontaktade badet via sociala medier svarade de till och med att kackerlackorna är en ”del av den tropiska faunan”.

– De tar inte det på allvar. Och när jag anmält det till kommunens miljöförvaltning har de tackat för anmälan, men sedan har jag inte hört något. Det känns som om de håller Fyrishov om ryggen.

Varit där sedan 1995

Kackerlackorna finns nämnda i en inspektion som hälsoskyddsinspektör vid Uppsala kommun Anni Nilfjord gjorde på Fyrishov i augusti. I rapporten från inspektionen har fastighetschefen på Fyrishov uppgett att Kackerlackorna funnits där sedan 1995. Det togs sedan inga åtgärder mot kackerlackorna.

– Jag har inte fått någon mer info från Fyrishov om dem. Det är inget akut problem, säger Anni Nilfjord till SVT Nyheter Uppsala.

Hon påpekar att Fyrishov har kontrollerat noga så att kackerlackorna inte tar sig in i köket och haft kontakt med skadedjursexperter.

– Det är klart att de inte ska finnas där och måste bort på sikt, säger Nilfjord.

”En del av myllan”

Men Fyrishov ser inte kackerlackorna som ett problem. Enligt dem är de lika välkomna som badgästerna, speciellt med tanke på att de funnits där sedan 1995.

– De är en del av myllan, säger Fyrishovs driftchef Kent Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FYRISHOV UPPSALA

Mer i ämnet