Två av de tre blåögda kattungarna överlevde . Foto: Uppsalapolisen

Kattungar dumpades i soptunna

Uppdaterad
Publicerad

Tre kattungar hittades i en plastpåse som slängts i en soptunna. Vem som lagt kattungarna där är en gåta.

Det var när en familj kom hem från sin semester i Jämtland och de skulle kasta soporna som de upptäckte att något rörde sig när de öppnade locket till soptunnan.

En var död

I soptunnan var det en plastpåse som rörde sig och när påsen knyts upp tror de inte sina ögon. I påsen ligger tre kattungar. Två av dem klarade sig, medan den tredje hade somnat in i de varma soptunnan.

Tillfällig kattmamma

Kattungarna har fått flytta in på ett katthem där det fanns en kattmamma som tagit sig an dem. Hittills verkar allt gå bra och förhoppningsvis får de ett eget hem när de blir tillräckligt stora.

Anmälan om djurplågeri

Pollisen har nu upprättat en anmälan om djurplågeri. Det finns inga uppgifter om vem som lagt kattungarna i soptunnan. Nu vill polisen ha hjälp att sprida information om att det är ett brott att plåga och utsätta djur för lidande.

Djurplågeri – polisens arbete

När ett djur blir utsatt för vanskötsel eller blir plågat på annat sätt kan det vara ett brott. Polisens roll är att utreda om ett brott blivit begånget.

Polisen startar en förundersökning när en anmälan upprättats.

Finns det tillräckliga bevis för brottet lämnas ärendet över till åklagare. Därefter bedömer åklagaren om bevisen är tillräckliga för att väcka åtal.

Vad händer med djuret?

Det är Länsstyrelsen som beslutar om djuret ska omhändertas, säljas eller avlivas. Polisen verkställer Länsstyrelsens beslut.

Djurplågeri är ett brott som kan leda till böter eller fängelsestraff.

Källa: Polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.