”Jag hörde en jättesmäll” Foto: Läsarbild

Plåttak blåste ned från våningshus

Uppdaterad
Publicerad

Det blåser rejält i delar av landet. SMHI varnar för vindbyar upp till 22 meter per sekund.

Ett plåttak har blåst ned från ett fyrvåningshus i Valsätra i Uppsala län.

– Jag hörde en jättesmäll, men jag kunde inte tro att det var hela taket som lyfte, säger Shadi Alhajeh, som bor i området.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för starka vindbyar i delar av Uppsala län. Vid tvåtiden på söndagen blåste ett tak av ett fyravåningshus på Bandstolsvägen i Valsätra.

– Taket har blåst av från ena huset och landat på huset mittemot. Troligtvis är även den fasaden skadad. Det är många Gottsundabor som har samlats på platsen, flera brandbilar och polisen är här, säger Minna Korsgren, SVT Nyheter Uppsalas reporter på plats.

”Jag hörde en jättesmäll”

Enligt Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesperson är faran inte över.

 – Det är ett under att ingen person kom till skada, men faran är inte över ännu. Kommer det fler kraftiga vindbyar kan fler plåtbitar lossna.Troligtvis ligger det en bil under taket och en fönsterruta är krossad, säger Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesperson.

Shadi Alhajeh såg taket falla.

– Jag hörde en jättesmäll, men jag kunde inte tro att det var hela taket som lyfte. Här leker barn mellan husen och tankarna går till min lilla dotter, säger Shadi Alhajeh till SVT:s reporter.

Gran föll över bil

Mellan Järlåsa kyrka och Järlåsa by ska en stor gran ha fallit över en bil och blockerat väg 620. Granen ska även ha dragit med en elledning. Räddningstjänsten är även på väg ut till ett hus i Bälinge för att bedöma situationen där ett träd hotar att falla över ett hus.

SMHI har gått ut med en klass1-varning i flera delar av Sverige, bland annat i Uppland. På söndag eftermiddag kan vindbyarna komma upp i en hastighet på 22 meter per sekund. Efterhand ska dock vinden avta och molnigheten minska.

Blåser det där du befinner dig? Skicka gärna en bild till uppsala@svt.se.

Det är just nu många som hör av sig till räddningstjänsten för att träd fallit omkull.

373 kunder påverkade av Vattenfalls elavbrott

Vattenfall rapporterar på sin hemsida att de har 373 kunder som påverkas av tre pågående elavbrott i Uppsala län. De äger rum i Järlåsa, Grillby samt i Tärnsjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.