Klättercentret i Uppsala oroliga för framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Klättercentret i Uppsala ska rivas. När och var verksamheten i framtiden ska flytta är i nuläget oklart. Förhandlingar pågår just nu mellan Uppsala kommun och markägaren om en ny lämplig lokal.

Men personalen och besökarna på Klättercentret känner en stor osäkerhet och besvikelse inför Allaktivitetshusets framtid. 

– Vi lever i ovisshet kring hela beslutet. Vi har fått väldigt lite information trots att vi har bett om att få veta vad det är som ska hända med Klättercentret, säger Christina Lundberg, ansvarig för Allaktivitetshuset i Uppsala.

ALLAKTIVITETSHUSET

Bara tre år gammalt

Klättercentret invigdes hösten 2012 och inrymmer aktiviteter så som klättring, skateboardåkning och parkour. Nu vill markägaren, Magnolia Bostad, riva huset för att bygga bostäder på platsen, och besvikelsen bland besökarna är stor.

– Jag tycker det är jättetråkigt! Jag kommer hit varje dag och det här känns väldigt trist. Det är väldigt fina lokaler att vara i och de bygger hela tiden på och förbättrar och förnyar. De ändrar om på parkourbanan så att man får nya banor då och då. Jag tycker det är jättebra som det är, säger Signe Lemhagen, besökare vid Klättercentret.

Läget är viktigt

Och att bibehålla kvalitén och tillgängligheten är oerhört viktigt för Klättercentrets personel.

– Läget är ju väldigt viktigt eftersom vi har många yngre besökare, som kommer från hela Uppland, och tar bussen hit till centralstationen och sen har max fem minuters promenad hit. Sen är ju ytan viktig också för att vi ska kunna husera alla aktiviteter, säger Christina Lundberg.

Förhandlingar klara nästa år

Enligt Uppsala Kommun ska förhandlingarna kring nya lokaler vara klara senast i början av 2016.

– Men det beror på hur det går med att hitta en ny lokal, säger Rickard Malmström (MP), kommunalråd i Uppsala.

Kommunen kan inte ge några besked kring eventuella omkostnader i samband med en flytt av Allaktivitetshuset.

– Vi vill använda de pengar vi har på ett klokt sätt, så att vi får bättre och mer verksamhet för de pengar vi har. Det handlar inte alltid om att satsa mer pengar, säger Rickard Malmström.

Kräver besked

Och för att Klättercentrets verksamhet ska fungera kräver nu personalen klara besked från kommunen.

– Gärna en tidsplan, eftersom vi börjar få många förfrågningar om våra terminsträningar nästa år, och vi står och stampar och vet inte vad vi ska svara våra kunder. Föräldrarna vill ju veta om de ska ställa sina barn i andra köer elller hur det blir, säger Christina Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ALLAKTIVITETSHUSET

Mer i ämnet