Kontorslandskap kan hota sekretessen

Uppdaterad
Publicerad

Känslig information om patienterna kan läcka vid läkarnas arbetsplatser på Psykiatrins hus. Det befarar facket som anmäler de redan kritiserade kontorslandskapen till Inspektionen för vård och omsorg.

Personalen på Psykiatrins hus hanterar mycket känslig information om patienter. Men de sitter sida vid sida i kontorslandskap, därmed hotas sekretessen menar huvudskyddsombudet som anmält arbetsplatserna till Inspektionen för vård och omsorg.

– Det finns folk som pratar med hög röst och det kommer in kollegor som ska informeras om patienter och då diskuteras det öppet i kontorslandskapen, hävdar huvudskyddsombudet och den fackliga företrädaren Anna Rask-Andersen.

Sekretessen är sådan att bara den personal som jobbar med en patient ska ha tillgång till information ur till exempel journalen, ingen annan vårdpersonal. Från Akademiskas sida säger man att all sådan information ska hanteras i de så kallade tysta rummen eller direkt i mottagningsrummen.

– Jag bedömer att sekretessen är bättre nu än tidigare. Förr kunde flera läkare dela ett och samma rum som varken var ljudisolerat eller hade tillgång till tysta rum, säger Psykiatridivisionens chef Åsa Hagberg. 

Delade meningar

Men från fackets sida menar man att det inte går att jobba på det sätt som divisionsledningen vill.

– Det finns för få tysta rum och det finns inte datorer i dem. Skulle läkarna jobba i de rummen skulle det krävas att de fick ansvar för färre patienter, säger Anna Rask-Andersen.

Åsa Hagberg berättar att de nu ställt in datorer i flera av de tysta rummen, dock inte i alla. Hon berättar även att bordsgrannarna i kontorslandskapen dessutom jobbar med samma patienter i samma vårdteam och att det bara behörig personal rör sig i kontorslandskapen. Personal som har skrivit under sekretessreglerna.

– Jag välkomnar att IVO gör en inspektion här, säger Åsa Hagberg.

IVO:s utredning blir klar först efter årsskiftet.

– Vi anser att kontorslandskap inte ska förekomma överhuvudtaget inom sjukvården, säger Anna Ras Andersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.