Svensk soldat i Afghanistan. Foto: SVT

Svenska krigsveteraner söker sig till Akademiska sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Soldater som deltar i krigskonflikter utomlands för svensk räkning har ökat de senaste åren. Något som gjort att antalet människor som drabbas av posttraumatisk stress ökat kraftigt. Därför har nu akademiska sjukhuset sedan två veckor tillbaka en mottagning enbart dedikerad till krigsveteraner.

Sen Kongokrisen i början av 60-talet har Sverige skickat runt 47.000 soldater i utlandstjänst. Men hittills har man inte haft någon naturlig del av den svenska vården att fånga upp dem i, när de väl kommer hem. Tills nu. Sen två veckor tillbaka är Veteranmottagningen vid Akademiska sjukhuset den första i sitt slag.

– Det började med att vi hade en klinisk prövning här där vi träffade olika veteraner. Och när de berättade vad de upplevt sen de kom hem kände vi att det här har vi ingen aning om inom vården, säger Eva Lindström, psykiatriker och ansvarig för veteranmottagningen.

Redan ett 40-tal

Det är soldater, som genom sina insatser i olika konflikter, drabbats av posttraumatisk stress och depression som kommer till mottagningen. Hittills går ett 40-tal veteraner på Akademiska sjukhuset och behandlingarna består, efter individuella utredningar, av samtalsterapi och medicinska behandlingar.

– Vi vet inte hur stort behovet är utan det kommer att få visa sig. Men jag tror att inom ett år så kommer vi ha ett hundratal som kommer till oss, säger Stefan Olsson, specialistsjuksköterska i psykiatri.

LÄS MER: Överste hyllar nya mottagningen

Proviantlager hemma

Det är främst veteraner från Bosnienkriget på 90-talet och från insatser i Afghanistan på 2000-talet som söker sig till Akademiska sjukhuset. Tanken att ha en behandlingsmottagning enbart riktad till krigsveteraner är också att de skiljer sig en del mot andra patienter som lider av posttraumatisk stress.

– De har en ökad beredskap och det är inte ovanligt att de har proviant, vatten och vapen hemma hos sig som göra att de klarar sig i minst sex månader vid en eventuell kris, säger Stefan Olsson.

Kodspråk

Mottagningen har också ökat sin förståelse för det som ibland kan uppfattas som ett militärtekniskt kodspråk när veteranerna berättar sina historier.

– Vi var i USA för att se hur de jobbar och de är ju långt före oss. Även Norge och Danmark ligger före oss så vi är sena med det här, säger Eva Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.