Allaktivitetshuset innehåller bland annat aktiviteter så som parkour, klättring och skatebordåkning. Foto: Erik Mårtensson/TT

Kritiserar kommunal drift av Allaktivitetshuset

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen i Uppsala kommun kritiserar kommunaliseringen av Allaktivitetshuset. När nya lokaler har hittats kräver de nu att verksamheten upphandlas på nytt för att hitta en lämplig aktör för att driva verksamheten vidare.

Den 1 april är det tänkt att Allaktivitetshuset i Uppsala går över i kommunal regi, då den rödgröna majoriteten i kommunen anser att den nuvarande entreprenören, Klättercenter, inte lyckats med jämställdhetsarbetet på ett önskat sätt.

Men att kommunalisera verksamheten anser inte oppositionen är en bra lösning.

ALLAKTIVITETSHUSET

– Att driva verksamhet i egen regi är inte allena saliggörande för jämställdheten. Bättre är att skärpa kraven på jämställdhetsarbetet och regelbundet följa upp dessa, säger Mohamad Hassan, kommunalråd (L).

LÄS MER: Spontanidrottare utan lokal

Medför ökade kostnader

Han anser att hanteringen av ärendet varit undermålig och föreslår nu att kommunen ska förlänga avtalet med Klättercenter tills dess att lokalerna rivs.

Dessutom påpekar han hur drift i kommunal regi medför ökade kostnader, villket Rickard Malmström, (MP) , tidigare sagt att det inte gör.

– Det kommer att betyda bättre ekonomi och därmed fler aktiviteter. Tjejer kommer också att känna sig mer lockade av att komma dit, sa Rickard Malmström (MP), tidigare till SVT Nyheter Uppsala.

LÄS MER: Klättercentret i Uppsala oroliga för framtiden

Kräver ny upphandling

Oppositionen kräver nu att verksamheten ska upphandlas på nytt och att den aktör, oavsett om det är kommunal eller privat, som har bäst kunskap och förutsättningar får avtalet.

-Det är absurt att påstå att verksamheten blir mer jämställd bara för att kommunen tar över driften. Snarare handlar det om att de rödgröna vill ta över och kommunalisera en uppskattad verksamhet säger Markus Lagerquist (M) vice ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ALLAKTIVITETSHUSET

Mer i ämnet