”Kvinnor har fått förklara varför de har kjol”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av dem som SVT Nyheter pratar med har lämnat sina positioner eller hela Uppsalapolisen. En av dem berättar om hur kvinnor behandlas annorlunda.

Flera av dem som SVT Nyheter pratar med har lämnat sina positioner eller hela Uppsalapolisen. De orkar helt enkelt inte längre.

Mia Backman är en av dem som slutat. Hon jobbade inom Uppsalapolisen från 1990-talet fram till 2008. Men sedan tyckte hon att det räckte och hon är en av dem som lämnat arbetsplatsen. Hon upplevde att ledarskapet inte fungerade och att det fanns en kultur där medarbetare tystades, särskilt kvinnor.

POLISER I UPPSALA TYSTAS NED

LÄS MER: Götblad känner till problemet

Mycket tuffare att vara tjej

– Jag anser att det är mycket tuffare att vara tjej än att vara kille inom Uppsalapolisen, och inom polisen generellt. Och det brukar man inte tycka om att höra när man är ny och tycker att man är en i gänget. Men efter några år när man börjar konkurrera om tjänster upptäcker man plötsligt att det faktiskt ligger något i det, att man blir olika behandlad efter kön, säger Mia Backman, före detta polis i Uppsala.

Fick förklara kjol på jobbet

Hon berättar också om hur det finns kvinnor som varit tvungna att förklara sin klädsel.

– Jag vet kvinnor som har blivit uppkallade till chefer och fått förklara varför de har kjol på sig på jobbet. Jag har aldrig hört någon man bli uppkallad för att förklara varför han har på sig ett visst klädesplagg. Det finns många exempel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

POLISER I UPPSALA TYSTAS NED

Mer i ämnet