Lämnades med dött foster i handfatet

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna som genomgick en medicinsk abort i hemmet lämnades kvar av ambulanspersonalen. Nu får de inblandade kritik.

Det var när kvinnan genomgick en medicinsk abort i hemmet som hon tvingades larma ambulanspersonal. När ambulansen anländer ser man inte att fostret ligger kvar i handfatet, utan lämnar kvinnan i lägenheten.

Ambulanspersonalen själva menar att man inte uppfattat något annat än spår av blödningar i kvinnans badrum. Enligt personalen har kvinnan inte heller påtalat att fostret låg i handfatet. När man kontaktar ansvarig barnmorska får man besked att kvinnan inte behöver komma in till sjukhuset, utan att det räcker med det besök hon har inbokat dagen därpå.

Kritik från IVO

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar nu ansvarig barnmorska på Akademiska sjukhuset i Uppsala för hanteringen av missfallet. Verksamhetschefen för Kvinnosjukvård är självkritisk till hanteringen av ärendet, och menar att det var ”klantigt handlagt”. Barnmorskan säger till IVO att man hade kunnat göra en annan bedömning, men att det var svårt att avgöra situationen på telefon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.