Hård kritik mot landshövdingen i ny enkät

Uppdaterad
Publicerad

Landshövding Peter Egardt får kritik för sitt sätt att leda länsstyrelsen. Det framgår av den senaste medarbetarenkäten som gjordes förra året.

Egardt anklagas för att använda härskartekniker och att vara auktoritär. Mer än hälften av de som besvarat enkäten tycker inte att verksamheten leds på ett ansvarsfullt sätt och många klagar på den psykosociala miljön, rapporterar P4 Uppland. Landshövdingen ska också ha en ”diktatorisk ledarstil”, enligt medarbetarenkäten.

– Ja, det var någon som tyckte det. Jag vet inte vad det grundar sig på. Det stämmer inte överens med min självbild, säger Peter Egardt. 

Medarbetarna på länsstyrelsen rapporterar bland annat om en auktoritär chef som använder härskartekniker. Det är något som Egardt själv inte känner igen sig i, och därför också har svårt att göra något åt.

Kommer du vidta några åtgärdet för att förbättra detta?

– För att inte få skäll menar du? Nej, jag tror att det är svårt. Om jag får konstruktiv kritik bemöter jag naturligtvis den, säger landshövdingen Peter Egardt. 

P4 Uppland har varit i kontakt med en före detta anställd på länsstyrelsen i Uppsala, och han delar den bild som delvis beskrivits i den nya enkäten.

– Han kan brusa upp och han har ett ganska häftigt humör och det finns några som råkat upp för det häftiga humöret, det vet jag, säger en förre detta anställd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.