Foto: SVT

Länets nior tredje bäst i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Niondeklassarna i Uppsala län hade tredje bäst meritvärde i Sverige i våras, enligt statistik från Skolverket. Bara Norrbotten och Stockholm var bättre.

Statistiken från Skolverket visar att Uppsala läns niondeklassare hade ett genomsnittligt meritvärde på 226,8. Rikssnittet låg på 224,7 och de flesta länen ligger alltså sämre till genomsnittligt. Bäst i Sverige är Stockholms län där elevernas meritvärde låg på 238,8 i snitt.

Inom länet hade Uppsala kommuns elever generellt sett bäst betyg. Meritvärdet där låg på 236,2 i snitt, i jämförelse med Tierps 203,4. Uppsala placerar sig därmed på plats 21 i landet.

Skolan med bäst betygsnitt för niondeklassare i ländet var Tiundaskolan Eriksspåret med ett genomsnittligt meritvärde på hela 278,6.

Meritvärdet är beräknat på ett genomsnitt av de betyg eleven har fått i 17 olika ämnen. Det maximalt uppnåbara värdet är 340.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.