Trafikpolischefen vill förbjuda epa-traktorer

Uppdaterad
Publicerad

Regionens trafikspolischef, Mats Östman, vill förbjuda epa-traktorer på länets vägar, och gärna i hela landet. Det efter två stora incidenter i somras, där fordon som dessa, framfördes i mycket hög hastighet.

Mats Östman tycker att ett förbud mot epa-traktorer skulle vara självklart då fordonen inte längre används enligt det syfte de skapades för till en början.

– Syftet eller ändamålet med epa-traktorer, eller A-traktorer som det heter nuförtiden, har ju gått förlorat. Det var till för att vi behövde modernisera vårat jordbruk och hade ett behov av fler billiga traktorer.

För unga för trafiken

I somras stoppades en epa-traktor som körde i 90 kilometer i timmen och en i 140, och flera klagomål inkom från allmänheten. I dag körs de flesta epa-traktorer av unga människor i tonåren och det ser Mats som ett problem.

– Det följer med massor av ordningsproblem. De kör på skolgårdar, de buskör sent på nätterna och kör på gång- och cykelbanor, där man inte ska köra, säger Mats Östman, trafikpolischef i region mitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.