Daniel Werkmäster och Agnes Cleve, utan titel, 1945 som är ett av de stulna verken. Foto: SVT / Uppsala Konstmuseum

Misstänkt konstkupp i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Konstverk till ett uppskattat värde av en och en halv miljon kronor har försvunnit från en utställning på Uppsala konstmuseum. Nu utreder polisen ärendet.

Det gäller 24 verk av de 100 verk som lånats in till en utställning om uppsalakonstnären Agnes Cleve (1876-1951). Enligt muséet uppskattar försäkringsbolaget värdet på konsten till en och en halv miljon kronor.

– Det känns inte alls roligt och jag känner med de som äger konsten, de drabbas hårdast, säger Daniel Werkmäster, museichef.

Utsällningen öppnade ändå

Försvinnandet upptäcktes redan förra tisdagen, när utställningen ”Agnes Cleve (1876-1951) – Svensk modernist i världen” förbereddes, men först nu polisanmäls ärendet.

– Det har varit en lång process och vi har gått igenom alla våra säkerhetssystem för att utreda alla möjliga scenarion, men vi vet inte vad som har hänt.

Trots försvinnandet valde ändå Uppsala konstmuseum att öppna utsällningen i lördags.

– Vi hade fler verk än vi behövde, så vi valde att öppna ändå, säger Daniel Werkmäster.

Har ni tidigare varit med om något liknande?

– Nej, aldrig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.