Moské beskylls för att inte släppa in kvinnor i bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår en konflikt inom moskén i Uppsala. Männen i moskéns styrelse beskylls för att inte låta kvinnorna hålla undervisning i moskéns bibliotek. Nu kommer signaler om att moskén kan förlora sitt statsstöd.

Det är det här rummet, som används som bibliotek, som allting handlar om. På söndagar samlas muslimska kvinnor i en studiegrupp för att lära sig om islam. De har tidigare haft vissa av sina föreläsningar i moskéns bibliotek. Men nu får dom inte vara där längre.

– Det handlar inte om att de stör. Det handlar om principer. Principen i islam är att kvinnor ska vara i sitt område och männen i sitt, säger Osman Said, lokalansvarig.

”Intensiva trakasserier”

Problemet är att biblioteket ligger så till i moskén att kvinnorna måste lämna sin avdelning och passera en korridor i männens avdelning för att komma dit. Vi har talat med några av kvinnorna som deltar i föreläsningsgruppen men frågan är uppenbart känslig och ingen vill ställa upp på någon intervju. Så här skriver några på Facebook:

”Vi fick alltså även denna vecka sitta utanför rummet i hallen. Ingen styrelsemedlem var modig nog att vara där.”

”Sedan ett halvår tillbaka har trakasserierna från styrelsen i Uppsala moské varit så intensiva mot oss kvinnor att jag inte vet vad jag ska ta mig till.”

– När en person säger en sak måste man vara ärlig. Det har inte hänt här, säger Osman Said.

Ansvarige: Ingen skillnad på kvinnor och män

Kvinnorna hänvisas till ett rum som ligger i kvinnornas avdelning men kvinnor som är på studiebesök får använda biblioteket.

Här gör ni ju skillnad på era kvinnor och kvinnor som är på studiebesök?

– Det har vi inte. Det finns ingen skillnad mellan män och kvinnor i islam, men det finns vissa regler för männen och kvinnorna, säger Osman Said.

Konflikten har nu nått den nivån att riksförbundet Svenska Islamiska Församlingarna i dag kommit till Uppsala moské för att träffa styrelsen. Ordförande i riksorganisationen menar att styrelsens agerande kan göra så att moskéns statsbidrag dras in i framtiden.

– Jag förstår inte varför kvinnorna inte får vara i biblioteket? Jag kan inte förstå den typen av argument. Varje människa kan göra vad den vill men om de vill ha statsbidrag, så måste den hjälpa till och bidra till samhällets grundläggande värderingar. Och en av de värderingarna är jämstäldheten mellan män och kvinnor, säger Abd al Haqq Kielan, ordf Svenska islamiska församlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.